НОВИНИ

ADVANCE BUSINESS CENTER

Бизнес комплекс ADVANCE BUSINESS CENTER – атрактивен силует от обеми в ротация

30.01.2020

Динамиката на съвременния град все по-трудно допуска статични и монотонни решения, особено що се касае до обемните попълнения в новоизграждащия се бизнес-архитектурен силует на столицата. Семплите сгради рискуват да бъдат не добре възприети, да останат незабелязани или още по-лошото, да бъдат просто подминати от компаниите търсещи офисни пространства под наем. На другия плюс остават не по-малко сложните задачи за максимално усвояване на даденостите и параметрите на терена и задължителното конструктивно и техническо обезпечаване на сградата, съобразно с най-съвременните, високотехнологични изисквания по отношение на комфорт и функционалност на бизнес средата.

Всичко това събрано в едно и най-вече, пряко зависещо от концепцията и размера на заложената инвестиция, съставлява един сложен, дори 4 D пъзел, в който никой от участващите няма право на грешки. Успешното планиране изисква още в самото начало взаимосвързаните компоненти на проекта да се разработват в пълен синхрон, за да се стигне впоследствие до завършеното решение, без то да бъде възпрепятствано от изненади, забавящи процеса.

Наред с прецизното планиране и логична обосновка е необходима разбира се и доза смелост. Знаем, че столицата ни се намира в едно, относително постоянно ниво, близко до пренасищане на предлаганите под наем офисни пространства – от наличните 2.1 млн. кв.м. близо 10% остават незаети и към края на 2019 г. (пазарно проучване офис площи Q3 2019 – MBL). 

Локация 

Локацията отново се оказва важен и основополагащ фактор за такъв тип проекти.

Формулата на ADVANCE BUSINESS CENTER до голяма степен е подсказана още от заглавието и свидетелства за нивото на заложените високи нива и критерии спрямо технологии, материали и функционалност. Комплексът е разположен върху 1218,24кв.м в  кв.  "Младост-4", непосредствено до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул.“Самара“. Районът отдавна се е доказал като един от основните бизнес центрове в София. В близост са разположени централите на едни от най-големите компании в различни индустрии, като по този начин се създава атрактивна и оживена бизнес среда за съществуващите корпоративни наематели.

„Сграда  1” представлява първата част от бизнес комплекса и се състои от девет офисни надземни етажа, и техническо покривно ниво, три сутеренни нива, където са поместени подземни гаражи, сервизни и технически помещения, и партер с офиси и обекти за обществено обслужване.

Динамичното обемно решение в контраст с простите обеми, както и смело излизащите еркери, придават на композицията интригуващ и модерен облик. Въпреки, че на пръв поглед обемите са решени строго прагматично с изчистени линии, налице е раздвижване, следващо ясно изразена концепция на ротационно завъртане и баланс. Тялото на сградата се състои от редуващи се гладки и релефни, правоъгълни обеми, които сякаш левитират върху стъкления приземен етаж. Шестте хоризонтални обема са почти еднакви на височина, и са решени като три двойки аналогични офисни етажа и един намален етаж с покривна тераса. 

Концепция

От тези обеми партерното ниво, 3-ти и 4-ти етаж и 9-ти и 10-ти етаж, следват контура на основната конструкция, отбелязвайки стъпването на сградата върху терена. Останалите три обема са издадени посредством еркери, като същевременно са завъртени спрямо стъпката на сградата, както и един спрямо друг. Това са 1-ви и 2-ри етаж, 5-ти и 6-ти етаж и 7-ми и 8-ми етаж и по двойки са с еднаква конфигурация. Тези обеми са подчертани и от бели вертикални жалузи, обрамчени с бяла хоризонтална рамка. Офисните етажи са проектирани на принципа на свободен план офисно пространство, и предоставят необходимата свобода за интериорни решения в четири типа на разпределение.

Важен елемент за съвременното строителство е оформлението на прилежащата към сградите външна площ. Свидетели сме на все повече красиви примери как зоните за рекреация на открито в бизнес средата се третират с необходимото внимание, като симбиоза на естетика и функция. Тези пространства биват разглеждани като неделимо цяло от сградния комплекс и устроявани с подобаващо ниво. Възползвайки се максимално от допустимата за зоната височина и спазвайки градоустройствените изисквания, „Сграда 1” е разположена в дъното на имота като оптимално усвоява позволените площи и интензивност на застрояване, така се оформя малък богато озеленен площад, който е общодостъпен и има за цел социализиране и отдих на служителите, гостите и преминаващите минувачи наоколо. 

Конструкция

Основната носеща конструкция е монолитна, стомано-бетон. Вътрешните преградни стени са от газобетон и гипсокартон. 

Като акцент и подчертаване на ротираните обеми служи вертикалното отличителен растер, а хоризонталите и гладките обеми са с минимизирана силиконова фуга. 

Фасадата е от тип енергийно ефективна, слънцезащитна. Изпълнена е с алуминиева колонно-ригелна система за окачени фасади на Schüco. Отделните, предварително сглобени и остъклени с двоен стъклопакет елементи, са монтирани директно на място. Системата, освен изключително удобна и спестяваща време, отговаря на съвременните изисквания за енергоефективност, соларни и звукоизолиращи показатели. От всички страни сградата разполага с отваряеми прозорци. Монтажът е осъществен като комбинация от видима капачкова фуга и структурна силиконова фуга. Така е постигнат добър естетичен вид и отлична функционалност. „Сграда 1” разполага с възможно най-голям процент остъклени части, изпълнени с големи стъклени пана. Всичко това допринася за комфорта на служители и посетители.

Техническото помещение на покривния етаж, където са позиционирани обслужващи помещения – ревизионни отвори към асансьорите, ел. помещения и ОВКИ машини, е решено с плътни стени с мазилка и осигурен необходим брой отвори по фасада му. Покривната тераса е оградена от фасадни елементи с остъкляване, част от монтажната алуминиева фасада, които да прикриват от погледа инсталационните елементи.

Правоъгълната форма и компактно решените вертикални комуникации позволяват разпределянето на етажа както като „open-space” на цял етаж, на половин или четвърт етаж, така и като кабинетна структура. Светлата височина е 3,00 м. Така сградата отговаря на високите изискванията на всеки наемател. За максимална гъвкавост в изграждането на офисните пространства е приложено решение с осем броя самостоятелни вертикални щрангове за канализацията, което предоставя различни опции за изграждане на санитарни възли на няколко места в офисното пространство. 

Основни подходи

Основният подход се осъществява от северната страна на сградата – през ул.“Самара“, осигуряващ достъп до двулентова рампа към подземния паркинг. Изграден е и допълнителен вход към имота, както и паркинг за посетители от изток, осигуряващ достъп до втора двулентова рампа с разнопосочни наклони на лентите.

В партерното ниво е разположено обширно, луксозно фоайе с рецепция, за посрещане на големия поток от хора в началото и края на работния ден.

LED екранът с размери 14,4 х 4,8 м е уникален, тъй като в момента няма друг такъв в офис сграда, а показателите му са: 

- 3mm pixel pitch
- над 16.7 милиона цвята
- резолюция на екрана – 4800*1600 пиксела
- ново видео съдържание всеки месец

LED екранът е доставен и монтиран от KVANT Bulgaria  Go Big With Your Show!

"Наред с цялостния технически съпорт за концертите на Енрике Иглесиас, които осъществяваме в цяла Европа, реализирането на този проект беше едно от големите предизвикателства за Квант България през 2019 г. Целта ни винаги е била да направим така, че клиентите ни да станат герои в собствената си история." - сподели Димитър Марков, управляващ партньор в Квант България. За повече информация разгледайте сайта www.kvant.bg

Комплексът е обезпечен и с поместването на други необходими функции като аптека - дрогерия и заведения за хранене. Изградени са също така и три подземни паркинг етажа, чрез които броя на паркоместата надхвърля нормативните изисквания. Налични са места и за велосипедисти. Допълнителна екстра са и разположените в паркингите станции за зареждане на електромобили.

Използван е доста рационален подход за разпределяне на потоците от хора и избягване на скупчване и изчакване. Този максимален комфорт на работещи и посетители  е осигурен и при асансьорите от подземните нива до лобито, които са изцяло отделени от тези, които обслужват офис етажите. Това подобрява сигурността на сградата и оптимизира натоварването. Вземайки предвид площта, етажността и възможната бройка работни места, които сградата може да предложи, за надземните етажи са подсигурени 6 броя високоскоростни асансьора за по 21 пътника. Те са оборудвани с интелигента система за контрол на дестинацията, интегрирана в системата за контрол на достъп, която посреща посетителите на „Advance Business Center 1”. Така работата на асансьорите се подобрява неимоверно, а времената за изчакване са минимални. 

За сградата е осигурена съответната достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Има директен достъп на ниво терен откъм северната и източна улица. На партерно ниво има изградена тоалетна за инвалиди, която е с общ достъп.  В подземния паркинг и на ниво терен има осигурени 13 паркоместа за инвалиди. Етажните нива са проектирани без преходи и стъпала, за да осигурят максимално улеснен достъп за хора в неравностойно положение.  

Сградата е съоръжена с електросистеми за осветление, озвучаване, климатизация и вентилация, системи за видеоконтрол и наблюдение, както и за пожароизвестяване и автоматично пожарогасене на най-високо съвременно ниво. За енергоефективността и оптималната поддръжка гарантира изградения BMS. 

Първата сграда в комплекса, която е проектирана според изискванията на LEED за зелени сгради, е сертифицирана с LEED Gold сертификат.

Вътрешно разпределение и организация

На първото подземно ниво са разположени помещение за колоездачи – съблекални и душове, технически помещения за котелно, водомерен възел, слаботокови връзки, както и сервизни помещения за складиране на инвентар. На следващо ниво са разпределени 85 паркоместа. До южните рампи се помещават помещенията за два електрически трансформатори, помещението за дизел-генератор, както и помещение за измерване на ел. енергията. До всички тези помещения е осигурена естествена вентилация от вентилационни отвори по фасадата. 

Преминаването към второто подземно ниво е чрез двупосочна рампа в северната част на имота и отново две разнопосочни едно-лентови рампи. На второто сутеренно ниво са разположени въздуха над резервоара за разпръскващата система и пожарните хидранти, ревизионно помещение към резервоара за дъждовна вода, както и помпената група за сутерен B1, помещението за главно разпределително Ел. табло и сервизни помещения за складиране на инвентар. Тук са обособени 92 паркоместа.

По идентичен начин преминаваме и към трето сутеренно ниво. Там са разположени резервоарите за спринклерната система и пожарните хидранти, помпеното помещение, резервоара за питейна вода, резервоара за дъждовна вода и помпените групи към него, сервизни помещения. Тук също са поместени 92 паркоместа. Допълнителни места за паркиране в близост до сградата са планирани и на ниво терен като общият им брой е 13. Така проектът е обезпечен с общо 282 паркоместа.

И трите подземни нива са подсигурени с евакуационни стълбища и преддверия. 

На ниво терен се намира основното асансьорно лоби, в което се осъществява връзката от ниво терен и сутерените с офисните етажи. Сградата е решена с три вертикални ядра, в които са разположени вертикалните комуникации – две стълбищни клетки и централно ядро с 6 бързи големи пътнически асансьора. В ядрата са разположени и поредица от инсталационни отвори и шахти за осигуряване на свръхналягане и обездимяване. В същото лоби пристигат и двойката по-малки асансьори, които водят от сутерените. Двете групи асансьори са разделени от зона с рецепция и контрол на достъпа посредством турникети.

На този етаж са разположени отделенията за портиери – рецепция, обособен е и кът за изчакване на посетителите. На това ниво е изградена тоалетна за инвалиди, както и технически помещения за охрана, видео-наблюдение и BMS система, кафене и офисен кантина - ресторант. 

Интериор

Оформлението на вътрешното пространство следва логиката на цялостната концепция – изчистен, съвременен дизайн с максимално ясно дефинирани функции и обеми. Строгият бизнес етикет на интериора, обаче позволява и разчупване посредством свежи декоративни включвания. Под внимание е взет фактът, че работата на служителите в офисите е предимно статична, което обуславя и необходимостта от отворени кътове за почивка, както за физическо раздвижване и отмора на сетивата. Свободните пространства лесно могат да бъдат превърнати и в работни, когато задачите налагат по-неформална обстановка за обсъждане на идеи и проекти.

Мебелите са със семпла форма, подвижни и пластични, но с колоритно присъствие, могат лесно да бъдат размествани в различни конфигурации, спрямо целта на заданието. Обособени са и малко по-уединени кътове, разграничени с мебелни стени и елементи с интериорно озеленяване, които да подсигурят просторна гледка през остъклените фасади. Подовете и таваните в офисните площи, са решени с общоприетите и функционални окачен таван и повдигнат под с покритие елементи офисен мокет. Отделните зали са идентифицирани посредством фото – стени.

Изградени са леки преградни гипс-картон стени, съгласно необходимите конкретни разпределения. Общите части – етажно лоби, преддверията, санитарните помещения, стълбищните клетки и централните фоайета, са проектирани с трайно износоустойчиви материали – технически камък, формован камък, декоративни стенни облицовки от неръждаема стомана и стъкло. Парапетите са изработени по детайл от метал.

Стилът на оформление на основното лоби на „Сграда 1” напълно съответства на цялостната идея и облик на комплекса – високотехнологични, но опростени геометрични форми и неангажиращ детайл. Голямо медийно табло с индикации, важна текуща информация и новини е разположено непосредствено над рецепцията.

Застроени площи 

РЗП над ниво терен – 15732.65кв.м.
Общо разгъната площ на подземните нива – 12767.79 кв.м.
Общо застроена площ на кота ±0.00 – 1218.24кв.м.

 

ПЛАНИНГ е частно архитектурно студио, основано през 1993 г. от архитект Илиан Илиев.  В наши дни в студиото работят 28 архитекти и проектанти от различни инженерни специалности.

Дългогодишният опит на екипа гарантира високото ниво на изработените проекти, получили редица български и международни награди, сред които и 12 признания в конкурса "Сграда на годината".

В ПЛАНИНГ се работи по различни по мащаб и предназначение обекти - от еднофамилни жилищни сгради до големи многофункционални комплекси в България и в чужбина. Студиото е сред малкото у нас, специализирани в проектирането на обществени сгради. Екипът е пионер за страната в областта на търговските сгради. Първият за България модерен търговски комплекс - City Center Sofia - открит през май 2006г., е изцяло авторски проект на студиото, без адаптации на труда на чуждестранни бюра.

Сред най-известните сгради на студиото са: City Center Sofia (понастоящем Park Center), The Mall, Paradise Center (интериор), Bourgas Plaza, City Mall Стара Загора, Largo Mall Благоевград, ЕТС, BSR   Sofia, Advance Business Center, сгради З и 4, "Левски Арена" в Garitage Park и много други.

Автор: Весела Маркова
Снимки: архитектурно студио ПЛАНИНГ